Връзката между мъжете, модата и уискито датира от незапомнени времена. Всъщност, първата асоциация, която ни изниква, стане ли дума за уиски е добре облечени джентълмени, които са се събрали и обсъдят нещо важно.


Кратко описание в няколко думи


Уискито е твърд и ароматен алкохол, съдържа от 40 до 60 % спирт.  Традиционно се произвежда в Ирландия и Шотландия от зърна. По време на дестилация престоява в бъчва от 4 до 10 години.  Разбира се, най-известния вид е шотландското – скоч. То се отличава от другите по специалната технология на произвеждане.


Тази напитка е изискана и добре да се консумира отделно. Като добавка може да се прибавят ядки или шоколад, но така истинският вкус ще бъде нарушен.  Това е напитка на тишината и наслаждението. Уискито е верен приятел на всеки мъж по време на делови разговори или просто когато иска да си достави удоволствие.


Уискито никога не е било забранено през деня, но е препоръчително да се пие през късния следобед или вечерта.  Поднася се в големи кристални чаши (общия вариант) или в средно – големи с крачета.  Напитката се поднася охладена, но не и изстудена, за да не се наруши богатият вкус и аромат.  Може да се разрежда с малко вода.


Американската култура има богато въображение, когато става дума за комбинация на уискито и други напитки. Често американците използват кока-кола или сода, за да си доставят удоволствие.  У нас това е неприемливо. Допустимо е да се добави лед, за да се разреди.  Скочът често се консумира без добавки или разреждане.


Видове уиски


Споменахме най-известният и обяснихме как се консумира. Сега ще споделим и други притежаващи добра репутация сред ценителите. Друг популярен вид уиски е ирландското. Битката между шотландското. Съществува шест вековна война между него и скоча. За сега скоча заема по-големия дял от световния пазар.  Малцираният ечемик се изсушава с въглища и дори торф. Димът не се допуска до зърното.  Затова тук отсъства характерния мирис на дим.  Казаните, в които се дестилира, са по традиция по-големи от шотландските.

Разбира се, не можем да подминем американците, когато става дума за уиски. При тях популярният вид е така нареченото „Чисто уиски“.  Ако видовете американско уиски като Бърбън или Рей са направени без оцветители и не са смесени със спирт, то те са чисти. Затова терминът „Чисто уиски“ се смята за общ.  Минималният брой години за отлежаване е 4. На бутилките е задължително да се пишат годините.


Коктейли


Коктейлът е напитка, без  която лятото не е лято. И разбира се, отново най-популярната съставка за хубав коктейл е уискито. Представяме ви някои от най-популярните коктейли.

Вариациите за коктейл с уиски са безбройни.  Една популярна е ирландското кафе със сметана и уиски. Тази напитка се сервира във висока чаша.

Коктейл „Кисело уиски“ се приготвя с бърбънът смесен с лед, лимонов сок и захарен сироп. Препоръчително е ледът от шейкъра да не се използва за други коктейли, след приготвянето на този. 

Коктейлът, кръстен на един от най-големите градове в Щатите – Ню Йорк, се приготвя като сокът от лайм и захарният сироп, заедно с леда се разбиват силно в шейкър.

Тагове: уиски мода мъже
Актуални цветове за сезон пролет-лято 2017
Може би ви се струва твърде рано да се говори какво ще бъде модерно през пролетта и лятото тази година. Още по-невероятно може би ви се струва, че и м...
Топ 10 най-скъпите мъжки дрехи и аксесоари
Обикновено дамите са тези, които са склонни да похарчат солидна сума пари, за да изглеждат безупречно.  Днес обаче и господата могат да ги достиг...